harmanyolcusu
Global Moderator
Başlangıç

|
 |
« : Temmuz 15, 2007, 11:19:33 ÖÖ » |
|
Evet Çanakkale de çarpışıp tamamının şehit olduğuna inandığımız bir alay var.Ancak, alay komutanı, Manastırlı YARBAY (kimi kaynaklara göre binbaşı)HÜSEYİN AVNİ Bey’inden, su taşıyan saka neferine kadar, tamamı şehit olan 57. Alay hakkında, henüz daha aydınlanamadığımız bir çok bilgi olduğunu düşünüyorum.Başında MUSTAFA KEMAL Bey’in (BÜYÜK ATATÜRK) olduğu 19.İhtiyat Tümenine bağlı 3 Alay, 1 top bataryası ve bir bölük mevcuttu.Tümende bulunan bu Alayların mevcudu hakkında çok farklı rivayetler mevcut.57. Alay'ın mevcududa 368 den 3680'lere kadar çıkıyor.Dolayısıyla asıl tartışma mevzusuda burada başlıyor,yani 57. Alay, 368 kişilik tamamı savaşçı, küçültülmüş ve hızlandırılmış ihtiyatta duran vurucu birliğimi ?Yoksa 3680 kişilik, karargah ve istihkam bölükleri ile kalabalık bir birlikmiydi.Şayet birinci seçenek olduğu düşünülürse ki ben öyle olduğunu düşünüyorum,MUSTAFA KEMAL BEY(BÜYÜK ATATÜRK Çanakkale savaşları esnasında Yarbay olarak başladı daha sonra, üstün başarılarından dolayı Albaylığa yükseldi. 1 Nisan 1916 tarihinde’de generalliğe yani paşalığa yükseldi.Yani Çanakkale savaşlarında zatı, BEY olarak sıfatlandırılır.) 57. Alay’ın tamamı şehit olmuştur ve buna itirazı olanlarında kuvvetli deliller sunmaları gerekir.Hayır böyle deyilde ikinci seçenek olduğu düşünülürse, istihkam ve karargah bölüklerininde olduğu 3680 kişilik bir birliği Bigalı köyünden alıp ön cepheye kısa bir zamanda sevk etme ve hatta savaştırmanın ne kadar zor bir durum olduğunu ve bu görüşü paylaşıpta “57. Alay’ın tamamı şehit olmamıştır”diyen bazı araştırmacılarında, bizlere kuvvetli deliller sunmaları gerektiğini düşünüyorum. Nihayetinde 57. Alay , bu cennet vatanı bizlere hediye eden kahraman MUSTAFA KEMAL’İN aslanlarıdır ve bu uğurda canını hiçe sayarak tamamı 1915’te çelik tabyalara kükremişlerdir.Selamlar.
|